Uit m'n comfort zone in de sportschool

Uit m’n comfort zone in de sportschool

In m'n hoofd was dit alleen voor de échte sterke mensen, kon ik dit niet. Maar als ik rustig op mijn niveau begin, kan ik het wél. En kan ik op mijn tempo groeien. Een les die ik vandaag leerde.

“Wat als die stang me plet?”

Dat was de reden waarom ik de oefening nooit deed. Terwijl ik altijd vol fascinatie zat te kijken hoe anderen tientallen kilo’s omhoog tilden. Maar ik ben niet zo sterk in m’n armen (ook al train ik ze de laatste tijd flink ;)), dus wat als die stang straks op me valt? Dus, bleef ik lekker in m’n comfort zone, de oefeningen doen die ik altijd al deed.


Van de week dacht ik, let’s do it!

Ik dacht, ik begin gewoon zónder gewicht. Dan is het niet zo’n ramp als ik ‘m niet opgetild krijg. Nou, dat was een makkie. Dus even 5 kilo toegevoegd, ging ook! En dat was voor nu ook even genoeg. Volgende keer weer, want zo eng was het niet en ik dacht direct, “zo, dat heb ik mezelf even goed aangepraat dat ik dit niet kon.” Kan ik dus mooi wel!


Mijn les hieruit: let niet zoveel op anderen

Doordat ik anderen steeds met zoveel kilo’s bezig zag aan die stang, dacht ik dat ik dat nooit zou kunnen. Maar ik hoef natuurlijk niet te doen wat zij doen, ik kan op niveau één beginnen. Een niveau dat past bij mij, waar ik me veilig genoeg mee voel. En zo is dit natuurlijk in alles wat je doet. Social media, ondernemen, studie, een nieuwe baan. Je hoeft jezelf niet te vergelijken met anderen, je mag dingen op je eigen niveau doen zodat het wél lukt. En dan kun je oefenen, beter worden op jouw manier.


We praten onszelf vaak angsten aan

En soms is het goed om even door die angst heen te gaan, want je kan vaak zoveel meer dan je denkt. Door in je comfort zone te blijven wordt groeien lastiger. Nu ik deze oefening gedaan heb en erachter ben gekomen dat het niet eng is én dat ik dat gewoon kan, kan ik gaan groeien. Sterker worden en er over een tijdje wat meer kilo’s aanhangen. Als jij bijvoorbeeld een nieuw product gaat lanceren, mag je ook door wat comfort zones heen. En dan kom je erachter dat het niet zo spannend is als je dacht, dat jij dat gewoon kan. En in je proces kun je gaan groeien, steeds wat beter worden.


Note to you, note to myself

Ga het proberen, wat dan ook. Wat je ook spannend vindt of waarin je jezelf ook tegenhoudt. You can do it!