Uitknopje na creatiefase

Uitknopje vinden na een creatiefase

Als ondernemer ken je het misschien wel, dat je maar aan het gaan en aan het gaan bent. Dat je dat ‘uitknopje’ niet meer zo goed kunt vinden. Ook ik heb daar soms flink last van. Dus even terug naar deze week, waar ik een leuke les uit leerde.

Ik woon in Málaga en krijg weleens bezoek vanuit Nederland. Nu ook, een vriendin kwam langs. Zij kwam eigenlijk op een perfect moment. Ik zat de laatste weken enórm in een creatiefase. En met die creatiefase bedoel ik de fase waarin ik veel aan het creëren en leren ben. Een soort vibe waar ik in zit, nieuwe ideeën blijven stromen. Ik blijf in zo’n fase maar gaan.

 

Overwerkt

Het voordeel hiervan is dat er veel leuke dingen tot stand komen, het nadeel is dat ik mezelf een beetje overwerk. Dat mijn hoofd zelfs ’s nachts nog aan staat. Die creatiefases zijn dus vrij intense weken, zo is het niet altijd. Ik heb ook periodes waarin ik ‘gewoon’ doe wat ik moet doen en niet zoveel nieuws creëer. Je hoeft niet altijd nieuwe dingen te maken en te creëren, het is ook weleens lekker als het even stabiel en rustig is. En al dat nieuws wat er gecreëerd wordt, mag ook tijd krijgen om te groeien!

 

Mijn creatiefase

De creatiefase waar ik het nu over heb, was een periode waarin ik mijn cursus Zelf je huisstijl maken creëerde. Mijn vuurtje ging hiervan aan en het is ook echt een enorm gaaf resultaat geworden. Ik verzette bergen met werk, ondertussen startte ik ook een podcast en volgende ik de cursus van Celine Charlotte. Daarnaast ging mijn ‘normale’ werk voor klanten natuurlijk ook gewoon door. Je kan dus wel begrijpen dat dit vrij intense weken waren.

En toen stond mijn vriendin op de stoep! Het zou niet zo gezellig zijn als ik alleen maar zou werken, dus ik mocht verplicht wat vrij nemen. Wat ik even heel lastig vond, maar tegelijkertijd aan alles merkte dat ik dit wel goed kon gebruiken. Ik merkte aan alles in mijn lichaam dat ik me aan het overwerken was. En ik kan je vertellen, het was heerlijk. Even uit staan en genieten met een vriendin. Ik had dat uitknopje weer gevonden na deze drukke weken.

 

Even geen nieuwe dingen

Na een paar dagen vertrok ze weer naar Nederland en ging ik weer rustig aan het werk. Deed ik mijn werk voor klanten en gaf ik dat wat ik had gecreëerd de ruimte en rust om te groeien. Even geen nieuwe dingen creëren. Zoals ik eerder al zei, je hoeft niet altijd nieuwe dingen te maken, je mag ook genieten van alles wat je al gecreëerd hebt!

Het zou mooi zijn als er na iedere creatiefase een vriendin op de stoep staat om vakantie met je te vieren, maar zo werkt het natuurlijk niet. Dit zette me aan het denken. Als zij niet was langsgekomen, was ik waarschijnlijk nog een tijd zo doorgegaan tot mijn lichaam vanzelf halt had geroepen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Mijn plan voor een volgende creatiefase, want ja, die zal weer komen, is om van tevoren een periode met mezelf af te spreken. Bijvoorbeeld: 4 weken creatiefase en daarna een paar dagen vrij. Dan kun je even een paar weken knallen en mag je erna de rust pakken om dat uitknopje weer even te vinden. Want zonder een einddatum aan die periode te stellen kun je blijven gaan en gaan en kun je jezelf volledig overwerken.

 

Dus, mijn les en advies aan jou

Niet meer een creatiefase in zonder einddatum. Een paar dagen vrij plannen na een x aantal weken waarin ik helemaal los mag gaan. En dat wil ik jou ook meegeven. Hoelang ga je jezelf geven om dat ene toffe project uit te werken? Dat nieuwe product te creëren? Zet er een deadline op en geniet daarna van een paar dagen relaxen en bijkomen, zodat je vervolgens weer aan een ‘normale’ werkweek kan beginnen. Zo kun je dat nieuwe aanbod of product dat je hebt gemaakt ook de tijd gaan geven om te groeien.